Wat kun je allemaal repareren aan de electronica van een gitaar?

Herstellen van elektronica zoals het vervangen of schoonmaken van krakende potmeters (potentiometers) is een veel voorkomende reparatie. De oorzaak is vaak stof, vuil en slijtage. Door slechte bedrading kan er een aardingsprobleem ontstaan waardoor je storende geluiden krijgt (ruis). Dit kan opgelost worden door de contactpunten opnieuw te solderen en of de gitaar of basgitaar te voorzien van nieuwe bedrading.

Ook de jack output waar je gitaarkabel in gaat kan storing geven waardoor hij niet meer goed functioneert. Deze moet dan opnieuw gesoldeerd of vervangen worden. Het vervangen van defecte gitaarknoppen zoals volume knoppen, elementschakelaar oftewel de pick-up schakelaar waarbij je kiest welk elementen je gebruikt is te repareren of te vervangen.

Het gitaarelement (pickup) is één van de belangrijkste onderdelen van de elektrische gitaar en basgitaar. Er bestaan verschillende soorten elementen namelijk het enkelspoelselement (single coil pickup) en dubbelspoelsopnemer(humbucker pickup). Een gitaar element bestaat meestal uit een elektrische spoel die weer is opgebouwd uit geïsoleerd koperdraad dat om een magneet is gewikkeld. Vaak is een gitaar element nog wel te herstellen dit door de onderbrekingen te repareren, maar het kan ook zijn dat het element aan vervanging toe is.

 

- https://www.gitaargarage.nl -

Bij mooi weer kan het ook buiten!